«Πολύ σημαντικοί αριθμοί κρουσμάτων» μετά τον Αύγουστο, πρέπει να εμβολιαστεί 83% των ενηλίκων το επόμενο δίμηνο, η ταχύτητα του εμβολιασμού παίζει ρόλο
Για την επόμενη εβδομάδα και όχι για το «μακρινό» φθινόπωρο προσδιόρισε την έναρξη του τέταρτου κύματος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Σαφώς» υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε σε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, «ήδη ξεκινήσαμε χτες, μέχρι τις 9 Ιουλίου θα είμαστε στην αρχή του περίφημου τέταρτου κύματος … μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε κοντά στα 1.000 νέα κρούσματα ημερησίως πάλι». «Προφανώς» απάντησε επίσης στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καθώς θα υπάρχει μεγάλη εσωτερική μετακίνηση λόγω των διακοπών, σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα, η αύξηση θα εξαπλωθεί και δεν θα είναι επικεντρωμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε άλλο σημείο, ο ίδιος προσέθεσε ότι «τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαμε να δούμε πολύ σημαντικούς αριθμούς» νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ημερησίως. Σχεδόν σίγουρα θα φτάσουμε τα 1.400-1.500, είναι κάτι που το περιμένουμε. Το θέμα είναι αν π.χ. ξεπεράσουμε τα 1.500 ή θα έχουμε πετύχει το 83% των ενηλίκων εμβολιασμένων τέλος Αυγούστου … το στοίχημα είναι να μην υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, ώστε ο κορωνοϊός να μην βρίσκει ξενιστές. Αν το κάνουμε αυτό, η εξέλιξη της πανδημίας θα πέσει φυσιολογικά. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Μπορούμε, έχουμε δύο μήνες που η ελληνική φύση, το καλοκαίρι, ο καιρός και η ηλιοφάνεια, μας επιτρέπουν να προετοιμαστούμε. Αλλά πρέπει να το κάνουμε εμείς, εμβολιαζόμενοι».
Αυτές τις ημέρες, όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, «έχουμε σημαντική αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα, π.χ. στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, ενώ και στην Αθήνα αρχίζει να αναπτύσσεται. Αν την αφήσουμε να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, όταν οι Αθηναίοι πάνε στα χωριά για τις διακοπές τους, εκεί θα έρθει η εύκολη διασπορά σε όλη τη χώρα», όπως προειδοποίησε.
Χαρακτήρισε εξάλλου «επικουρικού χαρακτήρα» τα κίνητρα και αντικίνητρα που δόθηκαν σε μετακίνηση, εστίαση κτλ. για τον εμβολιασμό. «Το κυρίαρχο όπλο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αυτή την στιγμή είναι ο εμβολιασμός. Δεν το λέω από την πλευρά του φαρμάκου, αλλά της δυναμικής της πανδημίας. Έχουμε “τρέξει” τα σενάρια, με εμβολιασμό ή χωρίς, σε τι επίπεδο εμβολιασμού, κτλ. Είναι φανερό ότι αυξημένος ρυθμός εμβολιασμού -γιατί παίζει ρόλο και η ταχύτητα- και αυξημένο επίπεδο εμβολιασμού, πάνω από 80%, γύρω στο 83% των ενηλίκων ως το τέλος Αυγούστου, είναι τα δύο χαρακτηριστικά που μπορούν να μας σώσουν από ένα εντονότατο τέταρτο κύμα το φθινόπωρο.
«Πρέπει να είναι καθαρότατο το επιστημονικό μήνυμα ότι το ρίσκο από τον μη εμβολιασμό είναι απείρως μεγαλύτερο από το να εμβολιαστεί κάποιος και κάποιες παρενέργειες. Πρέπει να γίνει μία “καθαρή” καμπάνια επικοινωνίας … και να ακούσουμε τον πολίτη, να αφουγκραστούμε τον πολίτη … κάνω έκκληση σε όλους, να μην “πιστεύουν” μόνο τον επιστήμονα, να πιστεύουν και την δική τους, βιωματική εμπειρία. Όλοι έχουμε στο άμεσο περιβάλλον μας ανθρώπους που όταν νόσησαν, είχαν προβλημα. Ξέρουμε όλοι ανθρώπους που με τον έναν εμβολιασμό είχαν ακόμη πρόβλημα, ενώ με τις δύο ακόμη και αν κόλλησαν, μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν πολύ πιο ήπια και με επιτυχία. Υπάρχει και βιωματική γνώση, όχι μόνο επιστημονική», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.